Costuri optimizate. Productivitate sporită. Alege solutiile noastre
Conceptul de cloud computing (în traducere literală „calculare în nor”, concret „calcul în Internet”) este relativ nou în informatică și se referă la utilizarea de memorie și capacitatea de stocare, calcul de calculatoare, servere partajate și interconectate prin intermediul internetului, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea sau configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Expresia cloud computing provine dintr-o reprezentare grafică simbolică a internetului în forma de nor („the cloud”), folosită atunci când detaliile tehnice ale internetului sunt ignorate.
Solicită ofertaRiscuri
Riscurile care apar în privința cloud computing sunt legate de rapiditatea și stabilitatea conexiunii la internet. Dacă aceasta nu este suficient de rapide sau există întreruperi, serviciul nu funcționează. De asemenea, securitatea necesară a datelor din cloud poate prezenta probleme și poate produce neîncrederea utilizatorilor. Un alt aspect este cel legat de situația legală, care este de obicei complexă, deoarece utilizatorul nu știe nici măcar în ce țară sau țări se află serverele care îi găzduiesc datele.
Beneficii
Documentele din cloud se pot accesa și modifica cu ajutorul unor aplicații web. Sincronizarea datelor utilizatorului care folosește mai multe dispozitive legate la cloud (exemplu: o tabletă, un smartphone, un notebook ori un PC) este simplificată. Datele nu pot fi furate fizic, deoarece mediul pe care acestea sunt stocate nu se poate defecta.
Cu ajutorul unei soluții de cloud, câștigurile unei companii pot fi la nivel financiar, prin faptul că, pentru a acoperi un necesar de resurse informatice pentru o perioadă scurtă de timp, se evită achiziționarea acestora. Compania poate avea un magazin online, care în urma unor campanii de reduceri poate avea un nivel de accesări foarte mare. Câștigurile sunt la nivel de flexibilitate, întrucât în cloud, o companie are acces la cele mai noi tehnologii.
Soluții
Cele mai importante tipologii cloud computing sunt următoarele:
- SaaS - Software as a service - Software ca serviciu: folosirea unui software în regim de serviciu ce include o interfață web (exemplu: OptimumDesk., Google Docs, Microsoft SharePoint Online)
- PaaS - Platform as a service - Platforma ca serviciu: se utilizează o platformă cu o bază de date, un web-service, etc. (exemplu: Windows Azure)
- IaaS - Infrastructure as a service - Infrastructura ca serviciu: atunci când se utilizează un procentaj dintr-un server, în general cu o configurație care se adaptează necesităților.
- STaaS - Storage as a service – Spațiu de stocare ca serviciu: spațiul de stocare este utilizat în cloud computing (exemplu: DropBox, Microsoft Skydrive, Google Drive)
- CaaS - Communication as a Service – Comunicații ca serviciu: utilizarea unei soluții de comunicații unificate, găzduite în Data Center-ul furnizorului său al fabricantului (exemplu: Microsoft Lync)
Recomandarea noastră
Cloud Computing reprezintă o alternativă pentru multe scenarii de afaceri, iar o evaluare și implementare corectă implică suportul unui specialist.