In contextul actual, in care folosirea inadecvata a licentelor este pedepsita legal sau atrage cu sine consecinte nedorite legate de securitatea datelor, companiile au nevoie de o clara evidenta si de instrumente specifice pentru utilizarea licentelor software detinute.
Solicită ofertaInventariere Software
Inventariere Software
Licenta software este un act care precizeaza drepturile unui utilizator in a folosi sau a redistribui un program de calculator (software). Orice software se afla sub incidenta drepturilor de autor, cu exceptia cazului in care autorul declara contrariul, iar software-ul este “liber”. Confidentialitatea contractuala este un alt mod de a proteja programele. O licenta software tipica ofera unui utilizator final dreptul de a utiliza una sau mai multe copii ale unui program, intr-un mod care, altfel, ar constitui o incalcare a drepturilor exclusive ale detinatorului programului, conform legii drepturilor de autor.
Solutiile de control al licentierii folosesc la controlul, inventarierea si gestionarea licentelor software de pe echipamentele informatice in interiorul companiilor.
Prin folosirea unei solutii de control al licentierii se elimina riscul prin care aplicatii neautorizate sunt instalate pe statiile de lucru. O astfel de solutie ofera posibilitatea de a se evalua corect necesarul de achizitionare a unei noi licente, astfel se poate obtine un pret mai bun la cumparare. Similar se pot evita pierderile financiare rezultate in urma achizitionarii unui numar mult mai mare de licente.
Beneficii
La o solutie de licentiere sunt importante:
- frecventa cu care aplicatia actualizeaza informatiile
- posibilitatea de a centraliza aceste informatii
- posibilitatea de a filtra informatiile pe diverse criterii si categorii
- prezentarea unui istoric legat de instalarea aplicatiilor pe statiile de lucru
Timpuri de licente Microsoft:
Licente de actualizare
- De la o versiune anterioara la cea curenta - Version Upgrade (VUP)
- De la o editie anterioara la alta - Windows Anytime Upgrade (WAU)
Licente complete
- Impreuna cu un PC nou – OEM. Preinstalata pe un computer nou, “traieste si moare” impreuna cu acel sistem. Nu se poate transfera pe un alt calculator.
- Pachete cu aplicatii software asa cum pot fi ele regasite pe rafturile magazinelor –FPP. Au disc de instalare. Permit transferul de pe un calculator pe altul.
- Cartele cu cheie de produs – PKC. Nu au disc de instalare, programul trebuie preinstalat. Licenta nu poate fi transferata pe un alt PC; ramane pe PC-ul unde a fost activata prima data.
- Licentiere de Volum – Open License. Achizitia initiala trebuie sa fie de minim 5 licente, de orice fel. Companiile pot obtine discount corespunzator nivelului de achizitii. Poate fi privit ca un angajament Microsoft facut pe 2 ani: orice achizitie ulterioara de licente va beneficia de reducerea stabilita la prima achizitie.
- Inchiriere sau leasing de software Microsoft – Open Value Subscripion. Se semneaza pe o perioada de 3 ani. La sfarsitul perioadei, clientul are optiunile de a prelungi contractul, de a achizitiona licentele perpetue sau de a renunta cu totul la software-ul inchiriat.
Exista si Software Assurance, Rental Rights, Client Acces License (CAL) Persoanele juridice risca in cazul pirateriei software amenda de la 10.000 RON la 900.000 RON, cat si alte pedepse complementare in functie de gravitatea fenomenului.
Solutii de control al licentierii
Softsee
Softsee ofera posibilitatea urmaririi in timp real a modificarilor la nivel de licentiere in companie. Aceasta informatie este centralizata si usor de filtrat. Permite blocarea instalarii anumitor aplicatii si ne informeza asupra ultimei variante disponibila. Emite avize inainte ca o licenta sa expire.
Microsoft
Microsoft are, de asemenea, o solutie de management al licentierii, recomandata in special persoanelor care detin cunostinte tehnice.
Utilitate
Costul licentierii poate afecta compania din perspectiva cash flow-ului. De aceea, este important pentru un manager sa aiba la dispozitie un mijloc de a evalua si controla costurile legate de licentiere.